Skip to content
Analiza Tranzacțională este o teorie a personalității, a comunicării și a dezvoltării copilului, care poate fi folosită în orice domeniu în care este necesară înțelegerea individului, a relațiilor și a grupurilor.
Analiza Tranzacțională (AT) a fost dezvoltată de Eric Berne în anii 1950 si pune accentul pe modul în care oamenii comunică între ei și cum acest lucru poate afecta comportamentul și relațiile lor.
AT susține că oamenii își pot dezvoltă personalitatea în funcție de modul în care au fost tratați în copilărie și cum au reactionat la acele experiențe. AT oferă, de asemenea, un set de instrumente și tehnici de diagnostic si tratament prin care psihoterapeutul poate sustine oamenii să-și dezvolte abilitățile de comun
icare și relaționare, precum și să își îmbunătățească starea de bine emoțională și să dezvolte relații sănătoase cu cei din jur.
Cui se adreseaza?
Analiza Tranzacțională se adresează persoanelor care doresc să-și îmbunătățească comunicarea și relațiile interpersonale, precum și să-și dezvolte o înțelegere mai profundă a propriului comportament si a propriilor ganduri si emotii.
Deși teoria AT a fost dezvoltată în principal pentru a ajuta oamenii să își îmbunătățească relațiile personale, ea poate fi aplicată și în alte contexte, cum ar fi învățarea și educația, consilierea, terapia de grup și dezvoltarea personală în general.
AT este folosită în terapia individuală și de cuplu, precum și în terapia de grup. De asemenea, poate fi utilă pentru dezvoltarea abilităților de comunicare și de leadership în mediul de organizational și în alte domenii profesionale.